SAD na popis entiteta dodaju tijela zadužena za kineska superračunala

Kineske organizacije uključene u superračunala dodane su na američki entitetski popis tijela kojima je zabranjeno kupovati američku tehnologiju.

Na popisu se nalaze Sugon, Wuxi Jiangnan institut za računalnu tehnologiju, Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit i Chengdu Haiguang Microelectronics Technology i sva njihova alias imena.

Prije četiri godine kineskom Nacionalnom sveučilištu za obrambenu tehnologiju (NUDT) zabranjen je pristup, ali je još uvijek zabranjen američki dio korištenjem proxyja Sveučilišta Hunan Guofang Kei. Na popis entiteta stavljeni su Hunan Guofang i četiri adrese pseudonima koje sveučilište dopušta da NUDT naruči američke dijelove.

Propisana tijela “predstavljaju značajan rizik da će postati ili biti uključena u aktivnosti suprotne nacionalnim sigurnosnim i vanjskopolitičkim interesima Sjedinjenih Država”, kaže američki Odjel za trgovinu.

Od 500 najboljih svjetskih superračunala, Kina ima 219, a SAD 116, ali na popisu najmoćnijih superračunala SAD ima dva najmoćnija, dok Kina drži treću poziciju.

Advert

ESD namještaj