Novi Sad domaćin međunarodnog takmičenja u robotici “Eurobot”

Eurobot, Međunarodno takmičenje mladih iz robotike, održaće se 22. do 23. aprila  u amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Svečano otvaranje takmičenja biće organizovano 23. aprila  sa početkom u 13 časova, a homologacija će početi u petak popodne, 22. aprila, i trajaće do subote ujutro, 23. aprila, kada počinje takmičenje.

eurobot logo

Takmičenje u robotici EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih, pretežno studenata, iz domena robotike. Završno takmičenje se svake godine održava u drugoj zemlji – 2010. godine je bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, 2011. godine u Rusiji u mestu Astrahan, dva naredna u Francuskoj u mestu La Ferte Bernard, zatim u Drezdenu u Nemačkoj, a prethodno ponovo bilo organizovano u Švajcarskoj u mestu Yverdon-les-Bains.

Na takmičenju EUROBOT, predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek imali zapažen uspeh – 2003. godine osvojili su peto mesto u Evropi, 2006. godine su tri ekipe iz Srbije zauzele treće, šesto i jedanaesto mesto, 2012. godine treće i četvrto mesto, a prošle godine takmičari iz Srbije su ponovo bili četvrti, što Republiku Srbiju svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

eurobot beach boys

Ovogodišnji zadatak za takmičare
Na stolu dekorisanom tako da predstavlja plažu, dimenzija 2×3 metra, nalaze se drvene kocke koje predstavljaju hrpe peska, hokejaški pakovi predstavljaju školjke, a u dodatnim bazenima sa vodom plivaju plastične ribice. Dva robota se takmiče u jednom meču i treba da sakupe objekte, odnosno doguraju „pesak” na mesto gde treba da se pravi zamak od peska, sakupe „školjke”, upeca što više ribica, i sve to odlože na za to određena mesta.

Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi ispuni više postavljenih zadataka i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.

Evo kako je izgledalo nacionalno finale u Belgiji:

 

Advert

ESD namještaj