Microsoft i Toyota potpisali partnerstvo u projektu izrade pametnog automobila

Microsoft i Toyota su upravo potpisali novo partnerstvo koje bi trebalo da donese više pametnih tehnologija u vozila koja će proizvoditi japanski proizvođač. To bi takođe trebalo da dovede i do povećanja usvajanja servisa kompanije iz Redmonda među vozačima.

Microsoft Toyota

Kao deo novog partnerstva Toyota je kreirala novu kompaniju nazvanu Toyota Connected koja će posebno biti fokusirana na povezane automobile bazirane na Microsoft-ovoj tehnologiji. Konkretno, Toyota Connected vozila će biti bazirana na Microsoft Azure platformi, i pokušaće da povežu tehnologije u svakodnevni život ljudi, kako su objasnili iz Microsoft-a.

Predsednik i direktor Toyota Connected kompanije Zak Hiks takođe je dao uvid u neke od projekata koje bi Toyota mogla da radi sa kompanijom Microsoft, među kojima su pametni volani koji bi pratili rad srca i disajnih organa vozača i upozorili hitne službe ukoliko bi se nesreća dogodila ili bi jednostavno odbili da pokrenu motor automobila ukoliko je nivo alkohola iznad dozvoljenog praga.

toyota-connected-logo

Vozačko sedište će tako biti svojevrsna vaga, tako će čitavo vozilo predstavljati prenosivi sistem za kontrolu zdravlja vozača, ali i ostalih putnika.

U ovom momentu najveći izazov za obe kompanije je način na koji će sve planove i vizije sprovesti u delo. Tačnije, najteže će im biti da objedine veliki broj tehnoloških inovacija, kako njihova uporeba ne bi ometala vozača, odnosno kako da sve mogućnosti ovakvog vozila budu što nenametljivije za vozača.

Advert

ESD namještaj