Njemačka će imati IBM-ovo kvantno računalo

Njemački institut Fraunhofer sklopio je dogovor s IBM-om o postavljanju jednog od svojih kvantnih računala Q System One u Njemačkoj kako bi postao središte istraživanja kvantnog računanja i njemačka vlada će u sljedeće dvije godine uložiti 650 milijuna eura kako bi podržala tranziciju kvantnog računanja na komercijalne aplikacije.

IBM je predstavio svoje kvantno računalo Q System One na CES 2019 u siječnju ove godine. IBM Q System One je 20-kbitno kvantno računalo koje će biti u vlasništvu IBM-a i smješteno u jednom od njegovih pogona u Njemačkoj. Pristup mašini omogućit će europskim istraživačima Fraunhofer-a putem oblaka. Očekuje se da će se u Njemačkoj razviti koncentracija kvantnih vještina koja bi obuhvaćala akademije, istraživače, IT stručnjake i industrijske korisnike.

Kao dio IBM Q mreže, organizacije koje koriste kvantno računalo mogu primati podršku, obuku i mogućnost od IBM-a.

“Federalna sredstva u iznosu od 650 milijuna eura bit će uložena u istraživanje i razvoj kvantne tehnologije tijekom razdoblja do 2022. godine”, izjavila je Anja Karliczek, njemačka federalna ministrica obrazovanja i istraživanja, u izjavi koju je izdao IBM. “Od vitalnog je značaja da sada počnemo razvijati različita područja primjene za kvantno računanje, posebno za male i srednje tvrtke, koje igraju značajnu ulogu u njemačkoj ekonomiji”, dodala je.

Profesor Reimund Neugebauer, predsjednik Fraunhofer Gesellschaft, rekao je: “Instalacija IBM Q sustava u Europi je bez presedana i otvara razvoj kvantnih računskih strategija u Fraunhofer-centru pod potpunim suverenitetom podataka prema europskom zakonu.”

IBM je u svoj arsenal kvantnih računala dostupnih u oblaku dodao Q System One, prvo u svoj postojeći kvantni podatkovni centar, a a još jedan je planiran planiran za Poughkeepsie, New York. IBM ima prilično opsežan skup alata otvorenog koda koji se zove Qiskit koji uključuje programske biblioteke za Python, simulatore, a također će vam omogućiti da pokrenete svoj kod na jednom od IBM-ovih kvantnih računala utemeljenih u oblaku.

Advert

ESD namještaj