Robotizirani kamion iz Volva smetlare prati u stopu

Kako god gledali na njega, sakupljanje otpada je vrlo važno zanimanje. Uoči sve većeg uplitanja umjetne inteligencije u više manje svaki dio naših života, stigao je trenutak da nam ona pomogne i u održavanju čistoće gradova.

Volvo je prošlog tjedna objavio kako je počeo testiranje na autonomnom kamionu za sakupljanje otpada kojeg razvija u partnerstvu sa švedskom kompanijom Renova. Renova se se bavi recikliranjem i sanacijom otpada pod. Naravno, kamion nije još sposoban sam prazniti kante, no ono što može je pratiti radnike te po potrebi manevrirati kako bi se bolje približio kontejnerima.

‘Postoji strahovit potencijal u brzorastućim tehnološkim napretcima u atomatizaciji. Oni se, naime, vrlo lako mogu sprovesti u konkretne beneficije za kupce i što je najvažnije – cijelo društvo.’ izjavio je Lars Stenqvist, glavni tehnolog Volvo Grupe. ‘Naš samovozeći kamion za otpad pionir je u svome bolju, te ga smatramo jednom od naših najuzbudljivijih inovacija’ nadodao je.

Kamion koristi senzore i GPS kako bi se snašao u kvartovima. Također može ići unazad te pratiti sakupljače otpada dok šeću od kante do kante, što znači da djelatnik ne mora hodati oko vozila, što mu daje priliku da učinkovitije radi svoj posao. Ako pitate Volvo, ovo je upravo stvar koja nam treba kako bi sakupljanje otpada učinili sigurnijim za radnike i okoliš.

Ovaj autonomni kamion posuđuje dosta tehnologije od još jednog vozila kojeg Volvo koristi u rudarstvu. Ono također ima senzore koje mu omogućuju da prepozna predmete i ljude u okolini te da ih učinkovito izbjegne.

Volvo vjeruje da će njihov novi kamion za odvoz otpada biti održiv i učinkovitiji od klasičnih vozila te da će biti sigurniji zbog naprednih sustava za optimalnu vožnju. Ovo sve bi trebalo, među ostalim, globalno reducirati količinu ispušnih plinova te smanjiti potrošnju goriva. Testiranje kamiona budućnosti trajat će do kraja ove godine.

smece

Advert